Hajota ja hallitse
Viime vuosina on käyty julkista keskustelua siitä, kuinka jotkut maat pyrkivät vaikuttamaan toisten maiden sisäisiin asioihin. Esimerkiksi Venäjä yritti vaikuttaa sekä Ranskan että Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, ja sekä Kiina että Yhdysvallat on usein pyrkinyt vaikuttamaan toisten maiden asioihin. Usein käytössä on hajota ja hallitse -taktiikka. Vieras kansa pyritään jakamaan ryhmiin, jotka ovat mahdollisimman kaukana toisistaan ja suhtautuvat mahdollisimman kielteisesti toisiinsa. Näin toimitaan, koska on tunnettua, että yhtenäisyys on kansan vahvuus niin sisäisten kuin ulkoistenkin uhkien edessä.
Vastuuyhteiskunta-ajattelu ja RoRo-malli ovat myrkkyä näille hajota ja hallitse -pyrkimyksille. RoRo-mallin tavoitteena on nimenomaan lisätä kansan yhtenäisyyttä ja ihmisten ymmärrystä toisiaan kohtaan. RoRo-ryhmissä sellaiset ihmiset tutustuvat toisiinsa – ehkä jopa ystävystyvät – jotka eivät koskaan muuten kohtaisi. Kantasuomalainen kohtaa maahanmuuttajan. Hyväosainen nuori tutustuu elämän kolhimaan pitkäaikaistyöttömään. Pelkästään akateemisesti koulutettujen parissa liikkunut akateemisesti koulutettu tutustuu ammattikoulutuksen saaneisiin.
Viime vuosina on huomattu, että yhteiskunnan jakautuminen on alkanut näkyä myös parisuhdemarkkinoilla. Akateemiset pariutuvat akateemisten ja ei-akateemiset ei-akateemisten kanssa. Puoliso löytyy usein opintojen aikana. Yhteiskunnan kokonaisuuden ja sosiaalisen liikkuvuuden kannalta tämä ei ole hyvä kehitys. RoRo-ryhmät voivat kääntää nykyisen trendin.
Ryhmässä yhdessä toimiminen on hieno mahdollisuus tutustua rauhassa mahdolliseen tulevaan puolisoon. Ennen kuin RoRo-ryhmäläiset Matti ja Maija alkavat seurustella, he ovat luultavasti ryhmässä saaneet tietää toisistaan hyvin paljon. Ryhmässä on ehkä keskusteltu perusteellisesti taloustaidoista ja syvällisesti yksinäisyydestä tai siitä, mikä kullekin antaa elämään merkityksellisyyden. Yhdessä on autettu vanhuksia ja maahanmuuttajia, ulkoiltu, järjestetty juhlia, laitettu ruokaa, kitketty alueen jättipalsamit, opeteltu tai opetettu it-taitoja. Joku akateemisesti koulutettu on ehkä ajatellut, että tulevan puolison pitää ehdottomasti olla akateemisesti koulutettu. Ryhmässä hän saattaakin havahtua siihen, ettei tarvitsekaan puolisoa, jonka kanssa käydä sivistyssanoilla kuorrutettuja, syvällisiä keskusteluja taloudesta, yhteiskunnasta tai filosofiasta; niitä hän voi käydä työpaikan kahvitauolla tai vapaa-ajalla jonkun ystävän kanssa. Puoliso voikin olla henkilö, jonka kanssa on kiva tehdä erilaisia asioita kuten retkeillä, remontoida, laittaa ruokaa, nauttia seksistä tai touhuta omien tai sisarusten lasten kanssa.
Se, että erilaisista taustoista tulevat ihmiset tutustuvat toisiinsa, lisää kansan yhteenkuuluvuutta. Kun ihmiset RoRo-ryhmissä tekevät palveluksia ja vastapalveluksia toisilleen ja ryhmän ulkopuolisille, he lisäävät yhteiskunnan ”liimaa”, tekevät yhteiskunnasta entistä kestävämmän. Kestävä yhteiskunta on vahvempi sekä yhteiskunnan sisäisiä että ulkoisia uhkia vastaan. Tässä suhteessa RoRo-ryhmät ovat osa maanpuolustusta.
Lisää kommentti
Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.