21.12.2023 | Rocky road

Kuplasta Ulos – yhteinen yritys

Syksyn pilottikokeilun, Kuplasta Ulos -ryhmän, viimeinen kokoontuminen oli marraskuun lopussa. Loppupalaute oli niin positiivista, että tammikuulle on laitettu tarjolle kolme ryhmää -ja ensimmäiset ilmoittautumiset ovat jo tulleet! (Ilmoittautumisohjeet Kuplasta Ulos -sivulla). Kuten tavoitteena oli, ryhmään tuli erilaisia ihmisiä. Ryhmäläiset olivat syntyneet viidellä eri vuosikymmenellä. Joukossa oli vähintään yksi mies, nainen, kantasuomalainen, maahanmuuttaja, uskova, ateisti, työtön, työssäkäyvä, eläkeläinen, opiskelija, köyhä, rikas, vihreä, vasemmistoliittolainen, kokoomuslainen… Kun tällainen ryhmä keskustelee hyvistä ja huonoista riippuvuuksista: fyysisestä terveydestä, mielenterveydestä ja aivoterveydestä; henkilökohtaisen talouden hoidosta, yksinäisyydestä, elämän merkityksestä jne., keskustelusta tulee pakostikin mielenkiintoista.

Joku tuli ryhmään, koska oli hiljattain muuttanut Lahteen ja halusi tutustua uusiin ihmisiin. Toinen tuli, koska koki olonsa yksinäiseksi. Kolmatta innosti ajatus päästä keskustelemaan kiinnostavista teemoista. Jotkut alkoivat syksyn aikana suunnitella yhteisiä kuntosalikäyntejä ja lintubongausta ja WA-ryhmäläiset ovat ehtineet jo yhdessä kahvilaan.

Jokaiselle ryhmäläiselle Kuplasta Ulos -ryhmä oli erilainen kokemus, mutta kaikki varmasti oppivat jotain uutta tai ajattelu avartui joiltain osin. Kun mietin, mitä minulle tulee yhtäkkiä päällimmäisenä mieleeen ryhmäkeskusteluista, kaksi mieleen tulevaa asiaa liittyy kumpikin jotenkin talouteen. Minulla ei ole lemmikkiä, joten ajatus siitä, että ”olen vaikka itse syömättä, mutta lemmikin pitää saada kunnollista ruokaa” oli minulle yllättävä. Kun puhuttiin siitä, millaisia talousoppeja ja vinkkejä kukin on elämänsä aikana saanut, eräs ryhmäläinen kertoi seuraavan vinkin: Älä osta sitä, mitä tarvitset vaan sitä, mikä on välttämätöntä. Olin syksyllä hankkimassa uutta hiihtopukua ja tuon kokoontumiskerran jälkeen tajusin, että vain hiihtohousut ovat välttämätön hankinta, niitä ei enää pysty harsimaan kokoon. Sen sijaan takki, vaikka se onkin jo 20 vuotta vanha, on aivan hyvä. Kuplasta Ulos -ryhmän ansiosta siis säästin sekä rahaa että kaappitilaa. Sillä tuskin olisin kuitenkaan laittanut vanhaa hiihtopuvun takkia kirpputorille vaan olisin säästänyt senkin ajatellen, että ”ehkä sitä vielä tarvitsen”…

Viime aikoina olen myös pohtinut, että en olisi aloittanut koko Kuplasta Ulos -ryhmää, jos olisin pysynyt kotona ”omassa kuplassani”. Vuosi sitten olin valmis siihen, että Taloussanomat haastatteli minua ja teki RoRo-mallista jutun. Se sai aikaan someraivon: ”Jukko pakottaa työttömät ilmaistöihin”. Nämä ihmiset saivat minut pohtimaan, miten voisin käytännössä osoittaa, että yksinäisyyden ja masennuksen jne. kuplasta ulos toisten seuraan tuleminen parantaa ihmisen elämänlaatua. Kun sitten vielä joku laittoi tähän blogiin kannustavan viestin, olin valmis aloittamaan Kuplasta Ulos -ryhmät. Mitä kaikkea upeaa voikaan tapahtua, kun sinä lähdet omasta kuplastasi ulos – vaikka aluksi johonkin tammikuussa aloittavaan Kuplasta Ulos -ryhmään?!

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *