Haluatko laajentaa ympyröitäsi ja tuulettaa ajatteluasi?

Asutko Lahdessa? Haluatko päästä ulos kuplastasi? Kuplasta Ulos -ryhmä kokoontuu 8 kertaa ja ryhmään otetaan 11 mahdollisimman erilaista ihmistä. Tammikuussa 2024 aloittaa kolme ryhmää:

ti 9.1. – 27.2. klo 16.30 – 18.00

ke 17. 1. – 6.3. klo 17.30 – 19.00

ti 30.1. – 19.3. klo 17.00 – 18-30  

Ryhmät kokoontuvat Lahden keskustassa eri järjestöjen tiloissa ja joka kerralla on eri keskusteluteema. Kun ilmoittaudut, kerro itsestäsi kolme ominaisuutta kuten koulutus, etninen tausta, ikäryhmä, perhe- tai työtilanne, poliittinen tai uskonnollinen suuntautuminen jne. Näiden tietojen avulla muodostetaan ryhmiä, joiden jäsenet ovat taustaltaan mahdollisimman erilaisia. Näitä tietoja ei jaeta muille ryhmäläisille. Ryhmässä kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaiselle mahdollisuuden kertoa omista ajatuksistaan turvallisessa ilmapiirissä. Kukin ryhmäläinen kertoo omia mielipiteitään sekä kertoo omasta elämästään toisille vain sen verran kuin haluaa.  

Ilmoittaudu tai kysy lisää:  tai soita 050 594 9881. Kerro samalla, mitkä ryhmät sopivat sinulle. Toimi nopeasti niin varmistat paikkasi kevään Kuplasta Ulos -ryhmässä.

Kokoontumisten teemat ja esimerkkejä keskustelunavauksista kuhunkin teemaan liittyen:

Pienikin uskaltaminen on uskaltamista – tutustumme toisiimme

Maistelemme uusia nimiä ja kerromme toisillemme omasta elämästämme – mm. vetäjän tuomien kuvien avulla – mutta vain sen verran kuin haluamme. Voimme kertoa myös, miksi halusimme tulla ryhmään, mitä jännitämme, mitä odotamme, mitä toivomme.

Terve sielu terveessä ruumiissa – mielen ja kehon yhteispeli 

Voiko omaan hyvinvointiin vaikuttaa? Miksi liikumme tai emme liiku? Miksi syömme tai emme syö terveellisesti? Miten huolehdimme tai emme huolehdi aivoterveydestä? Mistä tai keneltä olemme elämämme aikana saaneet sellaisia vinkkejä, jotka ovat saaneet meidät toimimaan uudella tavalla ja voimaan paremmin? Mikä on paras saamasi vinkki? Mitkä asiat vaikuttavat siihen, että elämänmuutokset onnistuvat tai eivät onnistu?

Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät – voiko omaan talouteen vaikuttaa?

Onko rahasta puhuminen Suomessa tabu? Kommentoi lausetta: ”Omasta taloudesta huolehtiminen on elämän vaikein taito.” Miten ihminen selviää, jos palkalla ei tule toimeen? Miksi jonkun hyväpalkkaisenkin tili voi olla joka kuukausi tyhjä ennen palkkapäivää? Keneltä saimme henkilökohtaisen talouden hoitamisen mallin? Millaisia hyviä ja huonoja ohjeita olemme saaneet elämämme aikana? Onko omien tulojen ja menojen tarkastelu, budjetin laatiminen tai säästäminen tarpeellista? Onko se vaikeaa?

Varjele tapaa niin tapa varjelee sinua – hyvät ja pahat riippuvuudet

Miksi Jeppe juo? Miksi Pipsa polttaa? Miksi Mara juoksee joka vuosi maratonin? Miksi Satu ratkaisee joka aamu sudokun? Mistä hyvästä tai pahasta olen riippuvainen? Milloin ja miten minusta tuli riippuvainen? Mitä tarvitaan, että ihmisestä tulee riippuvainen? Mikä on toisten ihmisten osuus erilaisissa riippuvuuksissa? Voiko hyvästä riippuvuudesta tulla paha riippuvuus? Onko elämässäsi jokin sellainen asia, johon pätee sanonta ”varjele tapaa niin tapa varjelee sinua”?

Tiet yksinäisyyteen ja pois sieltä

Millaiset muutokset elämäntilanteessa voivat johtaa yksinäisyyteen? Onko omasta yksinäisyydestä puhuminen tabu? Mitä eroa on yksin viihtymisellä ja yksinäisyydellä? Miltä yksinäisyys tuntuu? Mitä yksinäisyydestä seuraa? Voiko yksinäisyydestä päästä eroon? Voiko toinen ihminen auttaa? Voiko ystävystymistä oppia? Kun suomeksi sanotaan ”sain paljon ystäviä”, englanniksi sanotaan ”I made a lot of friends?” eli tein paljon ystäviä. Ovatko sinun ystäväsi tupsahtaneet elämääsi vai oletko joutunut tekemään jotain saadaksesi ystäviä? Mitä iloa ihmiselle on siitä, että hänellä on eri-ikäisiä ja erilaisia ystäviä?

Työ – siunaus vai kirous? Mistä työpaikkojen määrä riippuu?

Mitä muuta palkkatyöstä saa kuin rahaa? Mitä työttömyys ihmiselle antaa? Ota kantaa väitteeseen: Nyky-Suomessa ei ole pakko käydä töissä, jos ei halua. Miksi Suomessa on yhtä aikaa työttömiä ja pula työntekijöistä? Onko ryhtyminen yrittäjäksi ja toisten työllistäminen nyky-Suomessa arvostettua vai halveksittua? Millä tavalla koulutuksemme, toimintamme työpaikalla, toimintamme kuluttajana ja tapamme kasvattaa lapsemme vaikuttavat työpaikkojen määrään?

Jokainen on oman onnensa seppä – voiko toisen ihmisen elämään puuttua?

Onko jokainen oman onnensa seppä? Onko joku joskus puuttunut sinun elämääsi? Miten koit sen? Voiko toiselle antaa kevyen töytäisyn; auttaa häntä tarttumaan tarjolla olevaan mahdollisuuteen? Miksi on vaikea toimia, vaikka näkisi toisen elämän olevan menossa huonoon suuntaan? Onko helpompi puuttua läheisen ihmisen vai etäisemmän ihmisen elämään? Onko meillä vastuu toisistamme?

Elämän merkityksellisyys ja elämän tarkoitus – voiko ilman niitäkin elää?

Mistä ihmisen elämän merkitys syntyy? Erään tutkimuksen mukaan alkoholisteista 90 %:lta puuttui elämästä merkitys ja huumeidenkäyttäjien parissa luku oli 100 %. Mitä ajattelet tästä tutkimuksesta? Mistä se kertoo?  Mikä ero on elämän merkityksellä ja elämän tarkoituksella? Tarvitaanko niitä vai voiko ilman niitäkin elää? Millaiset asiat antavat sinun elämällesi merkityksen? Onko sinun elämälläsi tarkoitus?