17.1.2023 | Rocky road

Ulos kuplasta -ryhmät RoRo:n harjoittelualustana

RoRo-malli on saanut sekä ruusuja että risuja. Kuten olettaa saattoi, jotkut tuomitsevat mallin, koska työttömät ”pakotetaan” ryhmiin. Aloin pohtia, voisiko RoRo-mallia kokeilla siten, että perustettaisiin aluksi sellaisia ryhmiä, joissa ryhmän jäsenet eivät olisikaan työttömiä. Aloin hahmotella seuraavaa kokeilua, jolle annoin nimeksi Ulos kuplasta.

Kuka tahansa, yksi henkilö tai kaksi kaverusta, jokin järjestö tai vaikka seurakunta voisi perustaa 20-30 hengen ryhmän, jolle hän etsisi kokoontumistilan. Ryhmä voisi kokoontua esimerkiksi kerran viikossa. Ryhmän kokoaja pyrkisi saamaan ryhmäänsä mahdollisimman erilaisia ihmisiä: kantasuomalainen/maahanmuuttaja, homo/hetero, näkevä/sokea, köyhä/rikas, työssäkäyvä/työtön, laiha/lihava, kristitty/muslimi, laulutaitoinen/laulutaidoton, ateisti/uskovainen, rasisti/ei-rasisti, nuori/eläkeläinen, ylpeä/nöyrä, sinkku/parisuhteessa elävä, koulutettu/kouluttamaton, nainen/mies, masentunut/ei-masentunut. Jokainen ryhmään tulemisesta kiinnostunut määrittelisi itse, millä piirteillä hän hakee paikkaa ryhmästä. Jos Matti kertoisi olevansa nuori, akateemisesti koulutettu ja masentunut, hän voisi edustaa juuri niitä ominaisuuksia, joita ryhmä X etsii, mutta sen sijaan ryhmään Z hän ei enää kelpaisi. Heillä olisi jo ryhmässään sekä nuori, akateemisesti koulutettu että masentunut – mutta ei ehkä vielä muslimia, eläkeläistä tai liikuntavammaista. Minä voisin pyrkiä ryhmään vaikka statuksella: s-vikainen, pyylevä, iloinen, työelämän ulkopuolella oleva, parisuhteessa oleva nainen. Ryhmän kokoaja voisi etsiä erilaisia ihmisiä omista verkostoistaan, facebookista tai vaikka Suomessa kehitetystä, käyttäjälle ilmaisesta Kaverisovelluksesta. (Sille myönnettiin viime vuonna Avainlippu-tunnus. Sovellus on kuin Tinder, mutta tarkoitettu nimenomaan kavereiden eikä seurustelukumppanin etsintään.)

Kuten RoRo-ryhmässäkin, ajatuksena on, että Ulos kuplasta -ryhmän jäsenet tutustuvat toisiinsa ja alkavat auttaa toisiaan tiedoillaan, taidoillaan, verkostoillaan ja läsnäolollaan. Ryhmässä voidaan opetella/opettaa toisille esimerkiksi tunne-, talous-, it-, tanssi- tai luovan ilmaisun taitoja tai suomen kieltä. Lisäksi ryhmäläiset tekevät yhdessä vapaaehtoistyötä sen mukaan kuin kullakin on aikaa ja mahdollisuuksia.

Ulos kuplasta -ryhmistä voisi saada kiinnostavan tosi-tv-formaatin. Mitä erilaisimmista ihmisistä ryhmä koostuisi ja mitä monipuolisempaa vapaaehtoistyötä ryhmäläiset tekisivät, sitä suuremmalla todennäköisyydellä ryhmä pääsisi tosi-tv-kuvauksiin. On hyvin todennäköistä, että puoli vuotta ryhmässä vaikuttaa ryhmäläisten ajatteluun ja lisää heidän ymmärrystään toisiaan kohtaan. Terve ryhmäläläinen alkaisi havainnoida ympäristöään liikuntavammaisen silmin, nuori eläkeläisen silmin, kantasuomalainen maahanmuuttajan silmin jne. Näitä tarinoita olisi kiinnostava ulkopuolisten kuulla.

Nyt kaipaan palautetta. Miltä ajatus tuntuu? Kiinnostaisiko sinua perustaa ryhmä tai lähteä mukaan sellaiseen? Miksi? Miksi ei? Olisiko tästä tosi-tv-formaatiksi? Kuka olisi sopiva tuottaja? Tuire Lindström, Arman Alizad vai joku muu? Kommentoikaa reippaasti ja pyytäkää ystäviäkin kommentoimaan. Pitäkää kuitenkin mielessä, että tarkoitus on, että Ulos kuplasta -ryhmiin ihmiset tulevat vapaaehtoisesti – pontimenaan Tommy Tabermannin runon säkeet: ”Epäröinnin kynnyksellä kysy, kuinka paljon rohkeutta uskallat tänään jättää käyttämättä.”

Kommentit

Juha sanoo:

Hyvä idea, Arman olis varmaan hyvä…itse tulin juuri vapaaehtoistyöstä kehitysvammaisten asuntolasta, jossa kävin asukkaan kanssa kahvilla. Tunti ajastani ei ole paljoa. Silloin tällöin tuota teen, etten oikein tiedä ’kerkeenkö’ enempään.

Leena Sipakko sanoo:

No toi on tosi hieno idea, voisin hyvin lähteä mukaan.
Mutta pelkään ettei ihmisiä saa helposti mukaan. Ehkä nuoret saattaa innostua.
Mutta hienoa kun yrität. Täysi tuki multa sun aktiivisuudelle.
Terveisin salasiunaava evankelistakurssilainen
Leena Sipakko

Tiina Lilja sanoo:

Mielenkiintoinen ideana. Omasta kuplasta poistuminen on todennäköisesti se vaikein askel. Itse olen työelämässä ja sen lisäksi teen vapaaehtoistöitä vpk:ssa ja vapepassa. Näiden lisäksi on vielä naapuriapu ja sukulaiset. Ehdottomasti olen valmis tekemään kaiken sen eteen, että ihmiset löytävät vapaaehtoistyön tuoman yhteisllisyyden.

Arto Antturi sanoo:

Rohkea idea! Varmaan juuri riittävän erikoisella kokoonpanolla toteutettu ja julkistettu kokeilu voisi viedä tätä eteenpäin. Iso kynnys varmasti on tavallisella tallaajalla lähteä tällaiseen mukaan, mutta esimerkin voima on vahva. Siitä vaan kokeilemaan!

Jaakko sanoo:

Kerro missäpäin eteläistä Suomea on fyysinen ja henkinen
Ulos kuplasta -ryhmä, liityn siihen välittömästi ..
Matalan kynnyksen olohuone jonne voi mennä milloin vain löytyy Oulusta, mutta sinne on liian pitkä matka

https://www.kumppanuuskeskus.fi

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *