15.11.2022 | Rocky road

Ylös, ulos ja lenkille – helpommin sanottu kuin tehty

Virkamiehet ja poliittiset päättäjät etsivät ratkaisua hankalaan tilanteeseen: terveydenhuollon kustannukset kasvavat eikä ole ollenkaan itsestään selvää, mistä tulot kustannusten kattamiseen löydetään. Väestön vanhenemisesta johtuvia kustannuksia on suhteellisen vaikea vähentää. Sen sijaan työikäisten elintasosairauksien vähentämiseksi on mahdollista tehdä paljon. Tällä hetkellä joka kymmenes terveydenhuollon euro käytetään Suomessa ylipainosta johtuvien sairauksien hoitamiseen. Useimmat elintasosairaudet on mahdollista välttää tai niiden pahenemista on mahdollista hidastaa parantamalla ruokavaliota ja lisäämällä liikuntaa. Ylipainoisella ihmisellä on mm. kymmenkertainen riski sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Vähäinen liikkuminen lisää sairastavuutta

Kuten moni meistä keski-ikäisistä – lisäkiloja vuosikymmenten kuluessa vyötärölleen hankkineista – tietää, ”ylös, ulos ja lenkille” on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Työttömille se on vielä hankalampaa. Useat tutkimukset osoittavat, että työttömät voivat keskimäärin heikommin sekä fyysisesti että psyykkisesti kuin työssä olevat. Työttömillä on myös enemmän terveysriskejä. He tupakoivat enemmän ja heillä korkea verenpaine, korkea kolesteroli sekä lihavuus ovat yleisempiä kuin työssä käyvillä. Tutkimusten mukaan vähäinen liikkuminen tai liikunnan puuttuminen kokonaan lisää sairastavuutta ja heikentää ihmisen toimintakykyä ja elämänlaatua. Työttömien joukossa yksinäisyys on yleisempää kuin työllisten joukossa – ja tutkimusten mukaan yksinäisyys sekä vähentää liikkumista että altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille.

Elintapamuutokset on helpompi toteuttaa ryhmässä

Monet elintapamuutokset on helpompi toteuttaa RoRo-ryhmässä kuin yksin. Muutama ryhmäläinen voi lähteä päivittäin yhdessä kävelemään, juoksemaan, pyöräilemään tai kuntasalille. Jossain ryhmässä osa porukasta voi innostua jopa treenaamaan maratonille. Kun ryhmässä tapahtuvasta liikunnasta tulee tapa ja terveysvaikutukset alkavat näkyä, tapa siirtyy mitä luultavimmin myös vapaa-ajalle. Paltamon kiinnostavassa täystyöllisyyskokeilussa, josta lisää seuraavassa blogipostauksessa, ihmisille annettiin mahdollisuus käydä työajalla kuntosalilla ja kerran viikossa porukka liikkui yhdessä. Kolmannes kokeiluun osallistuneista ilmoitti palautekyselyssä lisänneensä myös vapaa-ajalla tapahtuvaa liikuntaa.

Ruuanlaittotaidolla voi saada yösijan

RoRo-toiminta voi parantaa myös ryhmäläisten ravitsemusta. Samassa ryhmässä voi olla innokas ruuanlaittaja, joka osaa laittaa hyvää, terveellistä ja edullista ruokaa. Ruuanlaittotaidoton voi hänen opastuksellaan opetella ruuanlaiton perusteet. Jollekin ryhmälle voi järjestyä mahdollisuus käydä lähikoululla syömässä terveellinen koululounas edullisesti. Ruuanlaittotaidosta voi joskus olla arvaamatonta hyötyä. Helsingin Sanomissa kerrottiin vuosi sitten miehestä (HS 31.10.21, Omilla avaimilla sisään), joka oppi vankilassa laittamaan ruokaa. Vapautumisensa jälkeen hän oli vuosikausia asunnoton, mutta hänen ei koskaan tarvinnut nukkua kadulla. Joku kaveri oli aina valmis tarjoamaan yösijan miehelle, joka osasi leipoa ja laittaa hyvää ruokaa.

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *