31.8.2023 | Rocky road

Asennetta vastaava työ

Kirjoitin huhtikuun postauksessani, että hain ja sain porras- ja saunasiivoojan kesätyöpaikan Lahdesta. Nyt on kolmen kuukauden työjakso päätöksessä; perjantaina oli viimeinen työpäiväni. Oli hieno kesä! Ohessa linkki Uusi Lahti -lehteen kirjoittamaani kolumniin, joka päättyy sanoihin: Suomalainen yhteiskunta ei lupaa kenellekään koulutusta vastaavaa työtä, mutta asennetta vastaavaa työtä on yhä tarjolla. Lue, jaa ja kommentoi!

Uusi Lahti -lehden kolumni: https://nakoislehti.media.fi/uusilahti/cd0a1811-ff5e-4e5d-a8ea-683d9df6e9b5/10

Kommentit

Risi sanoo:

Eräs tuttavani työskentelee sosiaalialalla ja kokee työnsä erittäin kuormittavana henkisesti. Hän oli ottanut virkavapaata kesän ajaksi, koska hänelle oli tarjoutunut tilaisuus toimia ruohonleikkaajana. Hän oli tarttunut tilaisuuteen ja kuinka ollakaan; kolmen kuukauden kuluttua hän oli silminnähden onnellinen. Hän oli tehnyt fyysistä työtä ja saanut olla koko kesän ulkosalla ja palkkakin oli ollut parempi! Nyt oli taas voimia ja virkeyttä palata entiseen työhön.
Tuli mieleen, että saattaisi sopia monelle muullekin vastaavanlainen työn vaihto välillä. Ehkä burnoutit olisivat vältettävissä näin yksinkertaisella menetelmällä.

Annamari sanoo:

Upeaa, että hän uskalsi! Kiitos, kun kerroit tämän.

Iisa sanoo:

Mukava kuulla raikkaita kannanottojasi suomalaiseen työelämään. Se tosiaan kaipaisi vähän tuulettamista ja raja-aitojen kaatoa, idealismiakin. Nykyisessä politiikassa on liian vähän visioita.

Allekirjoitan tuon työttömänä kodittumisen, kuulun itsekin siihen joukkoon joka kaipaa yhteisön tukea ja pientä sosiaalista tuuppausta saadakseni itseni liikkeelle. Rocky Road -malli kuulostaa hyvältä, toki ottaen huomioon että se olisi vapaaehtoinen ja kannustava eikä orjatyömalli.

Annamari sanoo:

Kiva kuulla, että joku muukin on sitä mieltä, että suomalainen työelämä kaipaa tuulettamista. Olen itsekin alkanut pohtia, että RoRo-malli saattaisi toimia myös vapaaehtoispohjalta. Ajatukseni on, että malli testataan kunnolla ns. early adaptereiden eli rohkeiden, uuteen herkästi tarttuvien ihmisten toimesta. Jos pilottihankkeiden kautta todetaan, että malli toimii, niin kokeilua on helppo laajentaa. Kun malli leviää, siihen lopulta tarttuvat myös vastahangan kiisket – koska he eivät halua erottua massasta negatiivisesti.

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *