18.10.2022 | Rocky road

Kun tavallisella ihmisellä on ratkaiseva merkitys

Juttelin vuosia sitten yhden nuoren miehen kanssa. Hänellä ei ollut kesäksi töitä – eikä kotoa mallia työnhakuun. Heitin ilmaan ajatuksen, että voisimme koota porukan ja lähteä viikoksi marjaan ja ansaita siten rahaa. Nuori mies innostui ajatuksesta, mutta valitettavasti en pystynyt toteuttamaan ideaa. Myöhemmin yksi tuttavani, viisikymppinen perheenisä ja innokas marjastaja, irtisanottiin Nokialta. Ennen vakituisen työn saamista hän ehti olla jonkin aikaa työttömänä.  

Jos nämä kaksi henkilöä olisivat olleet työttömyysaikanaan samassa RoRo-ryhmässä, he olisivat voineet lähteä RoRo-ajalla yhdessä viikoksi marjaan. Poika olisi saanut kokemuksen työnteosta ja tutustunut terveet elämäntavat omaavaan, fiksuun aikuiseen.  Mies puolestaan olisi saanut kaverin marjareissulle ja kokemuksen siitä, että saattoi merkittävällä tavalla auttaa yhtä nuorta. Tuloksena olisi saattanut olla elämänmittainen ystävyys. Koska RoRo-ryhmiä ei vielä ole olemassa, pojalla kesti neljä vuotta päästä kiinni työelämään.  

Muutamakin vuosi vankilassa irrottaa ihmisen täydellisesti arkirutiineista. Vaikka vanki onnistuisikin saamaan asunnon, paluu vanhoihin kuvioihin on todennäköistä, jos hän ei saa nopeasti työtä ja löydä uusia ihmissuhteita. Vapautuminen suoraan RoRo-ryhmään, tavallisten ihmisten yhteisöön, on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin vapautuminen oman kodin tyhjyyteen ja entisten ystävien pariin. Vangin kanssa voidaan etukäteen sopia, että RoRo-ryhmän vetäjälle voidaan kertoa hänestä, ja vetäjä valitsee pari sopivaa ryhmäläistä, jotka ryhtyvät hänen tukihenkilöikseen.  

Kaikki kolme voivat aluksi lähteä viikoksi vaeltamaan, jotta tutustuvat toisiinsa. Sen jälkeen he ovat läsnä henkilön arjessa, kun tämä opettelee vapaana elämistä. Parhaassa tapauksessa näiden kolmen ihmisen ystävyys säilyy senkin jälkeen, kun he kaikki ovat työllistyneet. Vaikka vanki lopulta palaisi entisiin kuvioihinsa ja vankilaan, viikot tai kuukaudet RoRo-ryhmässä eivät ole hänen kohdallaan turhia. Ne voivat olla juuri se muisto hyvästä, tavallisesta elämästä, jonka hän seuraavalla vapautumiskerralla tarvitsee, jotta sillä kertaa elämänmuutos oikeasti onnistuu.

Mitä ne RoRo-ryhmäläiset tekevät, jotka eivät lähde metsään? Siitä lisää esimerkkejä ensi kerralla. Oletko sinä tai tuttavasi ollut vankilassa? Miltä olisi tuntunut kotiutua vankilasta RoRo-ryhmän jäseneksi?

Kommentit

Annamari Jukko sanoo:

Onko jollain ihmisellä ollut sinulle ratkaiseva merkitys? Minun elämässäni suuri merkitys on ollut yhdellä urheilevan poikani kommentilla. Palasin vuosia sitten kotiin lenkiltä ja totesin, että jaksoin juosta puolet matkasta. Lisäsin siihen: Aina kun tuntui, etten jaksa juosta, aloin kävellä. Poikani katsoi minua ihmeissään ja totesi: ”Äiti, mutta ethän sinä silloin koskaan kehity. Jos sinusta tuntuu, ettet jaksa, sinun pitää aina juosta vähintään seuraavalle lyhtypylväälle.” Aloin tehdä näin ja huomasin itse asiassa jaksavani enemmän kuin olin kuvitellut. Jossain vaiheessa huomasin, että tapa siirtyi myös muuhun elämääni: jatkoin tekstin kirjoittamista senkin jälkeen, kun olin todennut, että nyt en jaksa enää. Kun poika sitten meni armeijaan, hän jakoi siellä saamansa oppinsa minulle: Kun henkisesti alkaa tuntua, ettei jaksa enää fyysistä rasitusta, voimia on oikeasti vielä jäljellä vaikka kuinka paljon. Tuokin oppi tarttui. Niinpä pari päivää sitten kävelin kaupungista sateessa koko matkan kotiin – todettuani mielessäni, että halullani hypätä puolivälissä matkaa ratikkaan ei ole mitään tekemistä fyysisen jaksamisen kanssa.

Savorinen Jukka sanoo:

Painonnostajat käyttävät tuota ja se toimii erittäin hyvin

Kun et oikeasti enää jaksa työntää penkkipunnerruksessa painoja ylös rinnaltasi, kaveri auttaa vähän, jolloin painot nousevat ylös.

Sen jälkeen kaverin avustamana voi jatkaa vielä pari nostoa lisää.

Jos haluaa saada ennätyksensä paranemaan, niin tuolla tavalla ennätys paranee paljon nopeammin kuin jos lopettaa sarjan silloin kun tuntuu ettei enää jaksa työntää yhtään kertaa enää painoja ylös.

Kun itse auttaa kaveria vähän, huomaa miten pienellä avulla kaveri vieläkin jaksaa työntää painot ylös ja useita kertoja.

Juuri nämä viimeiset työnnöt kaverin auttamana kehittävät lihasvoimaa paljon.

Jaettu työ on paras työ

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *