21.10.2022 | Rocky road

Mitä RoRo-ryhmissä tehdään?

Testatakseni RoRo-mallia haastattelin työttömiä. Aluksi selitin heille, mistä mallissa on kysymys ja pyysin heitä sen jälkeen kertomaan, mitä ajatuksia malli herätti. Sen jälkeen pyysin heitä kuvittelemaan, että malli olisi oikeasti olemassa. Luettelin heille erilaisia aktiviteetteja ja kysyin, kiinnostaisiko heitä tehdä niitä ryhmän jäsenenä. Moni mietti haastattelun aikana syvällisesti omaa elämäänsä ja totesi, että lähes mikä tahansa tekeminen voittaa kotona olemisen. Erojakin näkyi. Joku innostui kovasti yhdestä aktiviteetista, mikä ei puolestaan toiselle sopinut lainkaan. RoRo-ryhmien idea on, että ihmisillä on valinnanvaraa – ja että toiminta kehittyy koko ajan.  

Seuraavassa osa aktiviteeteista, joita pyysin työttömiä kommentoimaan; eli mitä RoRo-ajalla voitaisiin tehdä.

  • Opettelet tai opetat toisille it-taitoja: koodaus, oman blogin tai valokuvakansion luominen, sosiaalisen median käyttö, tekstinkäsittely jne.
  • Käyt yhden tai parin ryhmäläisen kanssa kävelyllä, pyörälenkillä, kuntosalilla tai frisbeegolf-radalla
  • Opetat tai opettelet toisten avulla suomea pelien, kuvakorttien ja muun valmismateriaalin avulla
  • Kirjoitat kirjeitä tai askartelet kortteja lähetettäväksi yksinäisille vanhuksille
  • Käyt toisten ryhmäläisten kanssa vanhusten palvelutalossa juttelemassa, pelaamassa pelejä tai laulamassa vanhusten kanssa
  • Valmistat toisten kanssa näytelmiä tai sketsejä, joita käytte esittämässä esimerkiksi palvelutalossa
  • Laulatte yhdessä suomalaisia lauluja, mm. jotta ryhmänne maahanmuuttajat oppivat suomea ja suomalaista kulttuuria
  • Opetat toisille tai opettelet toisten tai jonkun vierailijan opastuksella taloustaitoja: budjetointia, säästämistä, sijoittamista, velanoton lainalaisuuksia
  • Huolehdit toisten kanssa asuinalueestanne kitkemällä jonkin haitallisen vieraslajin kasvuston
  • Opetat toisille tai opettelet toisten avulla, miten ilmataan patteri, puhdistetaan hajulukko, neulotaan sukat, porataan reikä seinään, valmistetaan ruokaa jne.
  • Autat koulussa oppilaita koulupäivän jälkeen läksyissä
  • Kouluttaudut ryhmäajalla Palvelevan puhelimen tai Mieli ry:n vapaaehtoiseksi ja voit tehdä tätä vapaaehtoistyötä ryhmäajalla
  • Kouluttaudut vapaaehtoiseksi ystäväpalveluun ja alat vierailla suomen – tai jos haluat kohentaa suullista ruotsintaitoasi – ruotsinkielisen vanhuksen luona
  • Käyt toisten ryhmäläisten kanssa kertomassa yläkoulussa tai lukiossa koulutuksestasi, työurastasi tai työelämän pelisäännöistä
  • Opetat toisia tai opettelet itse toisten opastuksella tanssimaan ja alatte käydä senioritalossa tanssittamassa vanhuksia.

Jos olet joskus ollut työtön, kommentoi tuota listaa. Mitä sinä olisit halunnut tehdä, jos RoRo-malli olisi ollut käytössä omana työttömyysaikanasi? Jos tunnet jonkun, joka on tällä hetkellä työtön, vinkkaa hänelle mahdollisuudesta kommentoida. Sen voi tehdä tässä blogissa nimettömästi. Seuraavissa postauksissa alan käydä läpi yksi kerrallaan suomalaisen yhteiskunnan ongelmia ja näytän, miten RoRo-malli ehkäisee niitä.

Kommentit

Joku sanoo:

Rikkaita kannattaa kehottaa tekemään ilmaiseksi, tai antamaan omastaan. Köyhää ei. Työttömiä on molempaa sorttia, miljonäärejä , köyhiä, ja tietysti kaikkea siltä väliltä. Kovasti laitat kaikki työttömät jotenkin yhteen nippuun. Köyhää työtöntä pitää päinvastoin rohkaista hinnoittelemaan palvelunsa ja pyytämään palkkaa, perustaa siis yritys, toiminimi tms. Ilmaseksi voi tehdä vapaa-ajallaan mutta palkka pitää saada, työmies on palkkansa ansainnut. En kehottaisi heitä tuhlaamaan aikaa ilmaishommiin. Vaan kaupittelemaan palveluitaan. Näin luodaan yrittelijäisyyttä.toki lähimmäisen rakkaus vaatii auttamaan toisia mutta se on eri asia. Muuten, työtön ei saa tehdä vapaaehtoistyötä, Tökkärin säännöt kieltää sen ja jos tulee ilmi , kaikki tuet peritään korkoineen takaisin vaikka 3 v ajalta. Liekkö vielä petoksesta antaavat rikostuomiot kaupanpäälle, uskon näin.

Annamari sanoo:

Olen aivan samaa mieltä kanssasi. RoRo-ryhmien idea on nimenomaan se, että sekä ryhmän vetäjä että toiset ryhmäläiset rohkaisevat ihmisiä työllistymään – joko toisen palvelukseen tai perustamaan oma yritys. Nykysysteemissä ihmiset ovat kotona eivätkä saa tätä rohkaisua, käytännön apua tai sopivaa työntöä työllistymiseen. Jos RoRo-ryhmistä tulee TE-toiminnan osa, silloin RoRo:oon osallistuminen ei vähennä mitään tukia (vaikka onkin keskinäistä auttamista). Hiljattain yksi maahanmuuttaja sanoi minulle, ettei hän halua mennä töihin kun hän voi saada vain niin pientä palkkaa. Väänsin hänelle rautalangasta, että Suomessa on vain neljä tapaa saada isoa palkkaa: a) ihminen kouluttautuu b) ihminen onnistuu yrittäjänä (paljon työtä ja vähän onneakin) c) ihminen kehittyy työssä ja palkka kasvaa siinä samalla d) ihminen tekee montaa työtä/suuren määrän tunteja viikossa. Sanoin hänelle, että jos hän vain istuu kotona, hän ei tule ikinä nauttimaan korkeaa palkkaa. Minä teen nyt kolmatta viikkoa porras- ja saunasiivousta, 37,5h viikossa. Työni vahvistaa selkälihaksia, se on erinomaista porrastreeniä eli lisää hapenottokykyä, kestävyyskuntoa jne. Minun on vaikea käsittää, että joku haluaa elää työmarkkinatuella, jos on mahdollista tehdä töitä, ansaita rahaa ja kerryttää eläkettä. Tähän työhön ei ollut pätevyysvaatimuksia. Kohtuullinen kunto pitää olla ja treenasin etukäteen pari kuukautta juoksemalla. Sitä ennen olin harrastanut vuosia vain hyötyliikuntaa. Netistä voi jatkuvasti lukea kommentteja siitä, että ”kyllähän työttömät menisivät töihin, jos olisi töitä.” Minulle työttömät sanovat ihan muuta. Ansiosidonnaisella oleva: En aio hakea töitä niin kauan kuin ansiosidonnaista riittää. Nuori työtön: En aio hakea töitä, kun Kelasta saa ihan riittävästi. Ansiosidonnaisella oleva: Kun ansiosidonnainen loppuu, sitten vasta alan etsiä muuta kuin koulutustani vastaavaa työtä. Fakta on se, että Suomessa ei tarvitse tehdä töitä, jos ei halua. Minä ajattelen perinteisesti eli että kaikki rehellinen työ on ihmiselle hyväksi ja aina parempi vaihtoehto kuin kotona makaaminen. Monella akateemisella työttömällä on ylipainoa, minullakin. Fyysinen työ on erinomainen keino pudottaa painoa. Tänäänkin kävelin työssäni pari tuhatta porrasta. Minulle maksetaan siitä, että kuntoilen! On tämä minusta huomattavasti järkevämpää kuin että maksaisin itse kuntosaliyrittäjälle siitä, että kuntoilen hänen tiloissaan.

Risi sanoo:

Asenne ratkaisee. Tässäpä olisi opiksi ottamista monilla. Saattaa olla erilainen olo kun on päivän tehnyt fyysistä työtä ja nukkunut yön kuin, että on päivän makoillut ja yön somettanut. Ja mikä parasta, se tunne, että pystyy itsensä elättämään tekemällä työtä.

Lisää kommentti

Kommentit julkaistaan vasta, kun ylläpitäjä on hyväksynyt ne.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *